Fecske Szolgálat

FecskeHiánypótló szolgáltatás családoknak

Az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete, és partnere, a Kézenfogva Alapítvány, a fogyatékos embereket nevelő családok teljes elszigetelődése ellen küzd.
Szervezetünk, a Gyöngyház Egyesület 2000-ben kezdte meg működését Ikladon. Azóta Fogyatékosok Lakóotthona, Nappali ellátása, Szociális foglalkoztatás, Akkreditált foglalkoztatás és Támogató Szolgálat működtetésével segítjük a környékbeli fogyatékossággal élő emberek életét.

Jelenleg Magyarországon 600 ezer fogyatékos személy él. Az őket nevelő családok közül sokan nagyon nehéz anyagi körülmények között, mert a fogyatékos gyermek vagy felnőtt teljes felügyelete mellett csak az egyik szülő tud munkát vállalni. Az anyagi nehézségek mellett a mindennapi dolgok szervezése, a hivatalos ügyek elintézése vagy akár egy bevásárlás is hatalmas kihívás elé állítja ezeket a családokat.

A KézenFogva Alapítvány partnerszervezeteivel, Pest Megyében az Ikladi Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesületével együttműködve erre a problémára dolgozta ki modellkísérleti programját, a FECSKE Szolgálatot. A program 2007 szeptemberében indult azzal a céllal, hogy egy olyan új szolgáltatást fejlesszen ki és modellezzen, amely a fogyatékos személyeket nevelő családok tehermentesítését és a munkaerőpiacra való visszajutásukat támogatja a fogyatékos családtag otthoni felügyelete által.
A FECSKE Szolgálat úttörőnek számít a szociális szolgáltatások rendszerében, mert elsődlegesen a fogyatékos családtag otthonában maradását segíti elő. Lehetővé teszi a fogyatékos családtagot gondozó, ápoló, nevelő családok minden egyes tagjának a társadalmi részvételt és aktivitást.

Kik vehetik igénybe?

• Fogyatékos gyermeket és felnőttet gondozó családok
• Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermeket nevelő családok
• Tartósan beteg gyermeket (14 éves korig) nevelő családok

Mennyibe kerül a szolgáltatás?

A szolgáltatás díja óránként 50 – 500 Ft lehet, melyet a mindenkori nyugdíjminimumhoz viszonyítva a család jövedelme alapján határozunk meg és maximum havi 20 órát ölelhet fel.

További információk:

Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete – Szederfa Otthon

2181 Iklad, Szabadság út 75.

06-28-578-530       Gyöngyház Egyesület, Szederfa Otthon

06-20-29-77-123     Apostol Viktória – Fecske Szolgálat, szakmai vezető

06-20-29-75-425    Fritschek Dóra – Fecske Szolgálat, diszpécser

www.fecske.kezenfogva.hu

A FECSKE Szolgálatot bemutató 1 perces animáció:

Minden vélemény számít!