Magunkról

Egyesületünk, az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete 1995. június 5-én alakult olyan elkötelezett emberekből, akiket szakmai elhivatottság és személyes barátság fűz fogyatékos emberekhez és támogatásukat saját ügyüknek tekintik.

Az Egyesület célja, otthonszerű, családcsoport jellegű életközösségek létrehozása, a meglévők támogatása, amelyekben a fogyatékossággal élő emberek – szükség esetén- végleges otthonra találhatnak.

Az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete 2005-től lakóotthoni, majd 2006-tól nappali ellátást biztosított 10-10 főnek, majd 2011 decembertől a létszám kibővült, a lakóotthonban 13,  a nappali ellátásban pedig 15 főre. 2008-2009-ben, munka rehabilitáció, és fejlesztő felkészítés keretében szociális foglalkoztatást nyújtott, 10 fő, majd 2010-2011-ben 15 fő értelmi sérült, autista vagy halmozottan sérült fiatalnak és felnőttnek. 2013. januártól akkreditált foglalkoztatóként, éves átlagban 20 fő megváltozott munkaképességű dolgozónak biztosítunk munkalehetőséget műhelyeinkben.Az otthon

Meggyőződésünk, hogy a fogyatékossággal élő emberek számára, a vidék az a közeg, amely biztosíthatja azt a nyugodt, biztonságos, óvó környezetet, ahol teljes életet élhetnek, és olyan tevékenységeket végezhetnek (kertgondozás, állattartás, hagyományőrző kézműves tevékenységek), amelyek során, életük elnyeri igazi értelmét. 

Lakóotthoni épületünk, a falu egyik utolsó tradicionális, eredeti sváb parasztháza, melynek felújítása során minél inkább igyekeztünk megőrizni, annak autentikus jellegét.

Szociális foglalkoztatás, munka-rehabilitáció, akkreditált foglakoztatás, valamint fejlesztő-felkészítő jellegű foglalkoztatás keretében, fiataljainkkal tűzzománc, népi fajáték és kerámia műhelyeinkben, valamint a házhoz tartozó biokertben és konyhaműhelyben dolgozunk. Terápiás céllal állatgondozást végzünk, melyben kecskék, birkák, tyúkok és kacsák a főszereplők. Jelenleg egy terápiás célra alkalmas lovunk van bértartásban, és egy munkatársunk lovas terápiás képzése folyamatban. A hagyományőrzés, a zene és táncterápia során is előtérbe kerül. Életünket a keresztény ünnepkör ünnepei és szokásai strukturálják. Az egyesület céljaival összhangban, szeretnénk olyan munkát végezni, melynek során a sérültek és segítőik, egy közösséget alkotnak, értelmes és tartalommal töltött életet biztosítva. Szeretnénk, ha a társadalmi felelősségvállalás tudatosításának folyamatában, aktív részeseknek mondhatnánk magunkat. kecske

 

Minden vélemény számít!