Kik vagyunk?

Egyesületünk, 1995. június 5-én alakult olyan elkötelezett emberekből, akiket szakmai elhivatottság és személyes barátság fűz fogyatékos emberekhez és támogatásukat saját ügyüknek tekintik.

Az Egyesület célja, otthonszerű, családcsoport jellegű életközösségek létrehozása, a meglévők támogatása, amelyekben a fogyatékossággal élő emberek otthonra találhatnak.

Az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete 2005-től lakóotthoni, majd 2006-tól nappali ellátást biztosított 10-10 főnek, majd 2011 decembertől a létszám kibővült, a lakóotthonban 13,  a nappali ellátásban pedig 15 főre. 2008-2009-ben, munka rehabilitáció, és fejlesztő felkészítés keretében szociális foglalkoztatást nyújtott, 10 fő, majd 2010-2011-ben 15 fő értelmileg akadályozott, autizmussal élő, vagy halmozottan sérült fiatalnak és felnőttnek. 2013. januártól akkreditált foglalkoztatóként, éves átlagban 20 fő megváltozott munkaképességű dolgozónak biztosítunk munkalehetőséget műhelyeinkben.

Szervezetünkben 2017-től fejlesztő foglalkoztatás működik, és ebben az évben nyitotta meg kapuit Támogatott lakhatásunk, melyet 2020-ban sikerült bővítenünk, ezáltal otthont teremtenünk további érintett fiatal és idősebb számára.

Missziónk:

Ember lépték!

Meggyőződésünk, hogy a “vidék” mint egyszerű, átlátható ember léptékű közeg, támogató az értelmi akadályozottsággal élő emberek számára, amely biztosíthatja azt a nyugodt, biztonságos, óvó környezetet, ahol teljes életet élhetnek, és olyan tevékenységeket végezhetnek (kertgondozás, állattartás, hagyományőrző kézműves tevékenységek), amelyek során, életük elnyerheti igazi értelmét.

Egyformák vagyunk!

Meggyőződésünk, hogy minden ember saját sorsát betölteni érkezett erre a világra, és a teremtésben nem létezik hibás, vagy csökkent értékű ember. Értelmileg akadályozottnak nevezett társaink csupán abban különböznek tőlünk, hogy döntően nem az intellektusuk segítségével igyekeznek eligazodni az őket körülvevő környezetben, hanem az Ő megismerésük, többnyire az érzelmekre fókuszál.

Partnerség!

Amit mi, magunkat épeknek tartók a “fejünk segítségével” igyekszünk megismerni, azt Ők, az érzelmeikkel igyekeznek befogadni.  Ha egyenrangú felekként élünk, dolgozunk, alkotunk, hamar rádöbbenhetünk, hogy érzelmi téren legalább olyan “akadályozottak” vagyunk, mint azok, akiknél az intellektuális képesség valami miatt zavart mutat, így értelmileg akadályozottnak neveztetnek.

Előítéletek nélkül!

Fel kell tennünk a kérdést, hogy mi a helyzet, azokkal kihívásokkal, melyekkel mi, az értelmileg akadályozott társainkhoz képest érzelmi téren hátrányokkal küzdők, nem tudunk mit kezdeni? Nem tudunk teljesen őszinte érdeklődéssel fordulni mások felé, nem tudunk feltétel nélkül szeretni, nem tudunk elvárásoktól mentes viszonyulást tanúsítani, nem tudunk előítélet mentesen együttműködni, nem tudunk nyíltan, játszmák nélkül kommunikálni, és még sorolhatnánk. 

EGÉSZ-SÉG!

Mindezt Ők tudják, és készek erre megtanítani bennünket, ha kellő nyitottságot tudunk tanúsítani, és vesszük a fáradságot, hogy időt szánjunk a velük való együttlétre. Igen. Tulajdonképpen majdnem ennyire egyszerű a dolgunk ahhoz, hogy minél közelebb kerüljünk a vágyva vágyott EGÉSZ-SÉG állapotához.

Tradíció!

Lakóotthoni épületünk, a falu egyik utolsó tradicionális, eredeti sváb parasztháza, melynek felújítása során minél inkább igyekeztünk megőrizni, annak autentikus jellegét.

Dolgozunk!

Nappali ellátás, akkreditált foglakoztatás, valamint fejlesztő-felkészítő jellegű foglalkoztatás keretében a hozzánk érkezők szövő műhelyben  kerámia műhelyben, egy kreatív-fejlesztő műhelyben, valamint a házhoz tartozó kertben dolgoznak. Terápiás céllal állatgondozást végzünk, melyben kecske, tyúkok és kacsák a főszereplők.

Örömteli munkavégzés, műhelymunka, barátság

Hit!

Életünket a keresztény ünnepkör ünnepei és szokásai strukturálják. Az egyesület céljaival összhangban, szeretnénk olyan munkát végezni, melynek során a segítettek és segítőik, egy közösséget alkotnak, értelmes és tartalommal töltött életet biztosítva. Szeretnénk, ha a társadalmi felelősségvállalás tudatosításának folyamatában, aktív részeseknek mondhatnánk magunkat.

Ha értékesnek találod 20 éve elkezdett munkánkat, és szeretnél közösséget vállalni törekvéseinkkel, az alábbi gomb segítségével hosszútávon is támogathatod működésünket! Köszönjük!