A most következő riport a papírbútor műhely vezetőjével készült, Pásztor Zoltánnal a műhely fejlődéséről, és a további munkálatokról beszéltünk 2012 márciusában.

 

1. Mióta dolgoznak ebben a műhelyben?

2008-ban kezdtük el a papírral való munkát Apostol Éva tanácsára. Mivel a papír díszleteket mindig papírmaséból csináltuk arra gondolt, hogy készíthetnénk papír tárgyakat és bútorokat is.

 

2. Hogyan jött ez a név, hogy papírbútor műhely legyen?

A papírbútor elnevezés úgy jött létre, hogy a kedvenc anyagom a papír, az eredeti szakmám pedig bútorkárpitos. Most szeretném a kettőt ötvözni. Kidolgoztunk egy erős papírpépet két év alatt, amivel a vázakat bevonjuk, így egy strapabíró anyagot kaptunk.

 

3. Vannak megrendelők is?

Jelenleg egy állatvédő egyesület megrendelt négy darab hatvan centis óriás „adománykutyát”, ami mint egy nagy persely bárhová kihelyezhető, nem törékeny és esztétikus is. A főkutyát először agyagból mintázzuk meg.

 

4. Hogyan dolgoznak a munkatársak? Nehéz vagy könnyű ez a munka?

Mindenkinek a képességei szerint igyekszem a munkát megtalálni. 5 ember dolgozik, a munkatársak nagy örömmel és sok szeretettel végzik el ezt a munkát. Van aki darabolja a papírt, van aki összedarálja, és van aki a kész alapanyagot szobrászkodja. Mindenki munkája nagyon fontos, mint a fogaskerekek illeszkednek egymásba a folyamatok.

 

5. Milyen anyagok vannak még, amivel dolgoznak?

Egyelőre csak papírral tervezem a műhelymunkát, de azon belül téli hónapokban, amikor gyenge a fűtés és nem száradnak a tárgyak origami vagy kirigami /papírkivágás/ az, amivel szívesen kísérletezünk.

 

6. A jövőben mik a tervek?

A jövőben szeretnénk egy nagyobb műhelyet. Valójában egy kis manufaktúrát tervezünk, ahol tágasan elférnek a munkatársak, ahol raktározni tudjuk az alapanyagokat, és tudjuk szárítani a kész tárgyakat.

 

7. Van más lehetőség kiállításokra?

Igen, tervezünk kiállítást ebben az évben is. Megvannak hozzá a termékek, elkészült tárgyak, amit szeretnénk bővíteni.

Ezek a tárgyak megnézhetők a honlapon: papírpap.hu vagy a papírpap.hupont.hu, weblapon.

 

Kívánok további sikeres munkát, és sok szerencsét a munkákhoz!

 

 

Megszakítás