Gyöngyház Egyesület-Támogatott lakhatás, és akkreditált foglalkoztatás pest megyében

A playback improvizációs színház egy olyan – elsősorban a dráma eszköztárára építő – több elemből álló módszerspecifikus eljárás, mely ötvözi a drámapedagógia, a playback (improvizációs színház) és a pszichodráma elméletét és eszköztárát a benne résztvevők alap-,szociális és kulcskompetenciáinak fejlesztése érdekében. A foglalkozások alapja a saját élmény, mind módszertani, mind tartalmi szempontból. A résztvevők:  a nézők, a mesélő elsősorban saját életeseményeik történéseit osztják meg egymással és a játékmester közvetítésével az ahhoz kapcsolódó érzelmeket a színészek, zenészek  jelenítik meg dramatikus módszerekkel. A feldolgozás során elemzik a látottakat és hallottakat, verbális és nonverbális visszajelzéseket adnak egymásnak. 

-A playback improvizációs színháztechnika és módszer, 2015 óta Egyesületünk szervezeti kultúrájának része, mely harmonikusan illeszkedik a Szederfa otthon szakmai programjához és melynek segítségével az elsajátított anyagot mélyítjük és egyre tudatosabbá tehetjük a csoporttagok személyéhez, személyiségékhez a legteljesebben igazodó tanulási, megismerési folyamatot.

– A playback improvizációs színház keretében szervezett fellépési, szereplési lehetőséggel értéket teremtenek és e tevékenységük révén pozitívan változhatnak, javulhat életminőségük, ill. integrációjuk hatékonysága. 

-A vártnál is kedvezőbb tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy ez a módszer hozzájárul ahhoz, hogy az akadályoztatott emberek képesek legyenek egy teljesebb életre, illetve, hogy terheik (melyek az őket segítőkre is ránehezednek) csökkenjenek.

-2019. júniusa óta művészetterapeutaként és a módszert 18 éve alkalmazó szakemberként  kísérem a heti rendszerességgel 3 órás playback improvizációs színházi csoportot, ahová az önkéntes alapon történt jelentkezést követően nyílt csoportban kezdtük meg a munkát. Egy-egy foglalkozáson rendszerint 25 fő vesz részt, a csoport tagjai közt mindig jelen van 3-4 segítő szakember is, akik már elkezdték vagy sikeresen be is fejezték képződésüket a Nyitókör Közép-Európai Playback-Színházi Iskola és a Magyar Playback Színházi Iskola keretében.

Budovinszky Csilla (Csillice) – Művészetterapeuta