Menü Bezárás

Lakóotthon

  • Szederfa Lakóotthon

Lakóotthonunk azon fiatalok és idősebbek számára nyújt lakhatást, akik az intézményi, vagy az otthoni gondoskodás eredményeképpen életútjuk önállósodást követelő szakaszába érkeztek.   Szervezetünk,  2005 óta nyújt lakhatási lehetőséget egyágyas szobákban, 13 fő értelmileg akadályozott, autizmussal élő, és halmozottan sérült felnőtt számára Iklad település központjában. Lakóink jelenléte elfogadott és támogatott a faluközösségben, ahol szervesen integrálódtak, annak szeretett, megbecsült tagjaivá váltak.

Támogatott lakhatás

  • Szederfa Ház

Két ingatlanban működik támogatott lakhatásunk. Mindkét családi ház Ikladon található. Lakóik autizmussal és/vagy értelmi akadályozottsággal élő felnőttek. Elsődleges célként, reintegrációjuk támogatása és méltó lakhatási körülményeik támogatása és biztosítása jelent meg, valamint, hogy az ide érkező lakók mind önállóbb életet élhessenek és aktív részeseivé válhassanak a falu közösségének.
A Szervezet részéről, egy esetfelelős, kísérő, támogató munkatárs látogatja rendszeresen a lakócsoportot és nyújt segítséget a mindennapok operatív szervezésében, megvalósításában. Támogatásával a lakók közösen állapodnak meg az együttélésük szabályairól, kezelik esetleges konfliktusaikat, megtervezik és értékelik a ház körül végzendő, és elvégzett munkákat, alakítják közösségi rítusaikat, szokásaikat.

Nappali ellátás

A Nappali Intézményünk, fogyatékosággal élő felnőtteknek és hozzátartozóiknak áll a szolgálatában.  A nappali ellátás célja, hogy az érintettek számára megteremtse a tevékeny élet lehetőségét. Az intézmény ellátotti köre elsősorban a környékbeli településeken, családjukban élő sérült emberekből tevődik össze. 2006-tól 15 főt fogadunk nappali ellátás keretében. Elsősorban Aszód és vonzáskörzetéből érkeznek hozzánk értelmileg akadályozottak és autizmussal élők, valamint olyan fogyatékossággal élők, akik támogatást igényelnek ahhoz, hogy önálló életet élhessenek.

Akkreditált foglalkoztatás

2013. januárjától akkreditált foglalkoztatóként, éves átlagban 20 fő megváltozott munkaképességű dolgozónak biztosítunk munkalehetőséget alkotóműhelyeinkben, a kerámia és szövőműhelyben, valamint a kertészetben.Megváltozott munkaképességű munkavállalóink olyan emberek, akik fogyatékosságuk okán megváltozott munkaképességűek, így speciális támogatást igényelnek munkavégzésük során. Szervezetünk arra törekszik, hogy olyan embereknek biztosítson munkalehetőséget, akiknek legkevesebb esélyük van belépni a munka világába.Azt tapasztaltuk, hogy a térségben kb. 20 km-es körzetben nincsen egyébként sem akkreditált foglalkoztató, de a távolabbi szervezetek, cégek sem foglalkoztatnak autista, értelmi fogyatékos munkavállalókat, vagy, ha igen, csak nagyon csekély arányban. Valószínűleg ez az oka, hogy nagy számban jelentkeznek szervezetünknél nem csak fogyatékkal élő, hanem egyéb okokból megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók is. 
A korábbi évek beruházásainak köszönhetően a kertészet, és a kézműves műhelyek infrastrukturális feltételei is megfelnek az igényeknek. A kertészetben az előző évek telepítési munkáinak köszönhetően egyre nagyobb területet tudtunk művelés alá vonni, szépen fejlődik a telepített gyümölcsös, és bőséges termést hozott a zöldségeskert is. 
A kézműves, ajándéktárgy készítő csoport ebben az évben is a textil termékek irányába erősített, további új szövőkereteket, valamint kötőmalmot vásároltunk, mely eszközökön csősálak és sapkák készülnek a korábbi termékeink (mobiltartó, táska, tarisznya, díszpárnahuzat) mellett.

Fejlesztő foglalkoztatás

Szervezetünkben 2017-től fejlesztő foglalkoztatás működik. Lakóotthoni, és nappali ellátottjaink között vannak olyan fogyatékosággal élők, akik számára aránytalan kihívás lenne a rehabilitációs foglalkoztatásban való helytállás, viszont napi rendszerességgel végeznek segítők támogatása mellett munkatevékenységet. Ezek a munkatevékenységek jellemzően azok a kiegészítő tevékenységek, egyszerűbb munkafolyamatok, amelyek az akkreditált foglalkoztatásban részt vevő megváltozott munkaképességű munkavállalóink munkája nyomán keletkeznek. Ezeket az egyszerűbb munkafolyamatokat adják át azoknak a társaiknak, akik számára ezek a munkafeladatok jelenthetik a munkában való kiteljesedést. Ez az együttműködés jelentősen megnöveli az akkreditált foglalkoztatásban zajló termelő munka hatékonyságát, mivel az egyszerű, de sokszor hosszadalmas kiegészítő folyamatok „kiszervezése” gyorsítja a munkájukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük