Menü Bezárás

Az Ikladi – Szederfa Otthon 2005-ben nyitotta meg kapuit nappali ellátást nyújtva 15 környékbeli családban élő értelmileg akadályozott/autizmussal élő felnőtt számára, valmint otthont nyújtva 13 felnőtt érintett számára.

Meggyőződésünk, hogy minden ember saját sorsát betölteni érkezett erre a világra, és a teremtésben nem létezik hibás, vagy csökkent értékű ember. Értelmileg akadályozottnak nevezett társaink csupán abban különböznek tőlünk, hogy döntően nem az intellektusuk segítségével igyekeznek eligazodni az őket körülvevő környezetben, hanem az Ő megismerésük, többnyire az érzelmekre fókuszál. Amit mi, magunkat épeknek tartók a “fejünk segítségével” igyekszünk megismerni, azt Ők, az érzelmeikkel igyekeznek befogadni.  Ha egyenrangú felekként élünk, dolgozunk, alkotunk, hamar rádöbbenhetünk, hogy érzelmi téren legalább olyan “akadályozottak” vagyunk, mint azok, akiknél az intellektuális képesség valami miatt zavart mutat, így értelmileg akadályozottnak neveztetnek.

Fel kell tennünk a kérdést, hogy mi a helyzet, azokkal kihívásokkal, melyekkel mi, az értelmileg akadályozott társainkhoz képest érzelmi téren hátrányokkal küzdők, nem tudunk mit kezdeni? Nem tudunk teljesen őszinte érdeklődéssel fordulni mások felé, nem tudunk feltétel nélkül szeretni, nem tudunk elvárásoktól mentes viszonyulást tanúsítani, nem tudunk előítélet mentesen együttműködni, nem tudunk nyíltan, játszmák nélkül kommunikálni, és még sorolhatnánk. 

Mindezt Ők tudják, és készek erre megtanítani bennünket, ha kellő nyitottságot tudunk tanúsítani, és vesszük a fáradságot, hogy időt szánjunk a velük való együttlétre. Igen. Tulajdonképpen majdnem ennyire egyszerű a dolgunk ahhoz, hogy minél közelebb kerüljünk a vágyva vágyott EGÉSZ-SÉG állapotához.

Célunk:

  • Az elsősorban értelmileg akadályozott és/vagy autizmussal élő, valamint megváltozott munkaképességű embertársaink számára egy olyan közeg megteremtése, melyben valódi tevékenységek mentén tapasztalhatják meg cselekvő, önmagukért tenni akaró és tudó, aktív részüket.
  • Aktív, cselekvő részesei kívánunk lenni egy olyan folyamatnak, szemléletváltásnak a mikro- és makro környezetünkben, melyben értékként jelenik meg a valós találkozás és kapcsolódás.
  • Vágyott paradigmaváltás aktív, tevékeny tagjai kívánunk lenni, melyben lehetőség nyílik arra, hogy az alárendelt viszonyrendszereket felválthassa a mellérendelő, partneri viszony és a valós párbeszéd.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük