Napi ritmus a lakóotthonban

Mindennapos, közös programok vannak. Ébresztő, mosakodás, öltözködés. Reggeli készítés, reggeli, elpakolás, mosogatás.  A reggel csoporttal indul el, zenéléssel, énekléssel.  Munka előtt megbeszélést tartunk a napról . Elindul a műhelyekben a munka. Ebéd, kávéház, pihenő. Délután séta van, és szabad program. Vacsora készítés, fürdés, fürdetés. Vacsora elpakolása. Napzáró csoport-megbeszélés.

Heti ritmus

Minden hétfőn heti egyeztetés és csoport van az összes dolgozónak, lakónak.  Munka-megbeszélés, műhely minden nap van. Hetente van a lakóknak fórum, a konyhaműhelynek gyűlés, csoport a torna műhelynek. Ünnepek, az otthon éves ritmusa. A névnapokat, születésnapokat minden hónap végén tartjuk. A hónap végén tartunk egy bulizós napot. Ilyenkor közösen ünnepelünk meg mindenkit. A munkanapokon, aznap akinek névnapja vagy születésnapja van, azt fölköszöntjük, énekelünk neki.

Január

Vízkereszt

Készülünk a farsangi mulatságra. Jelmezeket készítünk, műsorral, zenével, vetélkedőkkel, játékokkal

készülünk.

Február

Farsang, amire vendégeket is hívunk.

Március

Tavaly színdarabbal készültünk, Szent György lovag színdarabjával. Jelmezekkel, zenével adtuk elő, különböző helyeken jártunk szerepelni, a budapesti művészetek Palotájában is.

Április

Szent György nap

Május

Húsvét

Pünkösd

Tojásokat festettünk, ezeket mi lányok készítettük elő. Van, aki virágokat ad a fiúknak. Süteménnyel kínáljuk a locsolókat.

Június

Szent Iván nap

Július

Minden nyáron van egy egy hetes tábor. A dolgozók szervezik, különböző helyeken voltunk. Vannak egy napos kirándulások, Ki mit tud?, vetélkedők, amiken mindenki részt vett.

Augusztus

Szabadságok, nyári szünet.

Szeptember

Iskolakezdés, munka kezdése.

Szent Mihály nap

Október

Október 23. nemzeti ünnep

November

Szent Márton nap

Lámpásokat készítünk papírdobozból. Délelőtt pogácsasütés van, délután lámpákat gyújtunk és kint az udvaron énekelünk. Utána a pogácsát elosztjuk egymás közt, közösen a vendégekkel is.

December

Szent Miklós nap

Mikulás napi műsor van ilyenkor. Az ikladi nyugdíjas klub tagjai látogatják meg az otthon lakóit. minden évben csomagokat osztanak ki, mi énekelünk nekik, így köszönjük meg az ajándékokat.

Adventi ünnepek

Négy gyertyát gyújtunk a fenyőkoszorún, négy hétig. Karácsonyi készülődés, műsort adunk elő minden évben. Az itt lakóknak és a dolgozóknak közös karácsonyi vacsora van.

Saját napirendem

Én reggel hatkor ébredek, megfürdök segítséggel, a szülők segítenek nekem. utána reggelizek és elindulok dolgozni az otthonba. Fél egyig dolgozok, fél egyig trat a munkaidőm. Akkor vagyok hosszú napos, amikor itt programok vannak. Utána az otthoni munkámat végzem el este 7-ig. Addig sportolok
két órát és írok leveleket a barátoknak.

Készítette:

Rosenberger Katalin