Kik vagyunk?

A Gyöngyház Egyesület:

Támogatott lakhatást

Akkreditált foglalkoztatást

Fejlesztő foglalkoztatást

Nappali ellátást

Lakóotthont

működtet Pest megyében Ikladon, és Heves megyében Egerben.

Meggyőződésünk, hogy minden ember saját sorsát betölteni érkezett erre a világra, és a teremtésben nem létezik hibás, vagy csökkent értékű ember! Egyformák vagyunk, és mindannyian egyformán egymás segítségére vagyunk utalva ebben a világban. Az egyetlen különbség csupán az, hogy máshol mutatkoznak nehézségeink!

Egyesületünk, 1995-ben alakult olyan elkötelezett emberekből, akiket szakmai elhivatottság és személyes barátság fűz fogyatékos emberekhez és támogatásukat saját ügyüknek tekintik.

Megalakulásunk óta célunk, családias életközösségek létrehozása, a meglévők támogatása, amelyekben a fogyatékossággal élő emberek otthonra, és értékteremtő munkahelyre, és közösségre találhatnak.

Az Értelmi Sérültek Gyöngyház Egyesülete 2005-től nyújt lakóotthoni, majd 2006-tól nappali ellátást. 2013. januárjától akkreditált foglalkoztatóként, éves átlagban 20 fő megváltozott munkaképességű dolgozónak biztosítunk munkalehetőséget is műhelyeinkben.

2024 Januárjától Egerben további 18 főnek tudunk méltó lakhatást biztosítani három ingatlanunkban. Jelen pillanatban támogatott lakhatást és akkreditált foglalkoztatást pest megyében Ikladon, támogatott lakhatást és nappali ellátást pedig Heves megyében Egerben vehetnek nálunk igénybe a hozzánk érkezők.

Missziónk:

Ember lépték!

A világ melyben mindannyian élünk sokszor igazságtalanul és aránytalanul nagy nehézségeket állít az értelmileg akadályozott emberek elé. Egy olyan nem rájuk szabott világban kénytelenek élni önhibájukon kívül melyben sokszor csak nagy nehézségek árán igazodnak el segítség nélkül. Olyan közösséget hoztunk létre, amelyben a valóságban is megélhetik, hogy mindannyian egyenlőek és egyformán értékesek vagyunk és mindenkor egyformán számíthatunk egymás segítségére! Egy olyan közösséget melyet mindenkor és mindenek felett a kölcsönös elfogadás és a partnerség vezérel! Ahol mindenki képességei szerint járulhat hozzá egy közös nagyobb Jóhoz!

Egyformák vagyunk!

Meggyőződésünk, hogy minden ember saját sorsát betölteni érkezett erre a világra, és a teremtésben nem létezik hibás, vagy csökkent értékű ember. Értelmileg akadályozottnak nevezett társaink csupán abban különböznek tőlünk, hogy döntően nem az intellektusuk segítségével igyekeznek eligazodni az őket körülvevő környezetben, hanem az Ő megismerésük, többnyire az érzelmekre fókuszál.

Partnerség!

Amit mi, magunkat épeknek tartók a “fejünk segítségével” igyekszünk megismerni, azt Ők, az érzelmeikkel igyekeznek befogadni.  Ha egyenrangú felekként élünk, dolgozunk, alkotunk, hamar rádöbbenhetünk, hogy érzelmi téren legalább olyan “akadályozottak” vagyunk, mint azok, akiknél az intellektuális képesség valami miatt zavart mutat, így értelmileg akadályozottnak neveztetnek.

Előítéletek nélkül!

Fel kell tennünk a kérdést, hogy mi a helyzet, azokkal kihívásokkal, melyekkel mi, az értelmileg akadályozott társainkhoz képest érzelmi téren hátrányokkal küzdők, nem tudunk mit kezdeni? Nem tudunk teljesen őszinte érdeklődéssel fordulni mások felé, nem tudunk feltétel nélkül szeretni, nem tudunk elvárásoktól mentes viszonyulást tanúsítani, nem tudunk előítélet mentesen együttműködni, nem tudunk nyíltan, játszmák nélkül kommunikálni, és még sorolhatnánk. 

EGÉSZ-SÉG!

Mindezt Ők tudják, és készek erre megtanítani bennünket, ha kellő nyitottságot tudunk tanúsítani, és vesszük a fáradságot, hogy időt szánjunk a velük való együttlétre. Igen. Tulajdonképpen majdnem ennyire egyszerű a dolgunk ahhoz, hogy minél közelebb kerüljünk a vágyva vágyott EGÉSZ-SÉG állapotához.

Tradíció!

Lakóotthoni épületünk, a falu egyik utolsó tradicionális, eredeti sváb parasztháza, melynek felújítása során minél inkább igyekeztünk megőrizni, annak autentikus jellegét.

Dolgozunk!

Nappali ellátás, akkreditált foglakoztatás, valamint fejlesztő-felkészítő jellegű foglalkoztatás keretében a hozzánk érkezők szövő műhelyben  kerámia műhelyben, egy kreatív-fejlesztő műhelyben, valamint a házhoz tartozó kertben dolgoznak. Terápiás céllal állatgondozást végzünk, melyben kecske, tyúkok és kacsák a főszereplők.

Örömteli munkavégzés, műhelymunka, barátság

Hit!

Életünket a keresztény ünnepkör ünnepei és szokásai strukturálják. Az egyesület céljaival összhangban, szeretnénk olyan munkát végezni, melynek során a segítettek és segítőik, egy közösséget alkotnak, értelmes és tartalommal töltött életet biztosítva. Szeretnénk, ha a társadalmi felelősségvállalás tudatosításának folyamatában, aktív részeseknek mondhatnánk magunkat.

Ha értékesnek találod 20 éve elkezdett munkánkat, és szeretnél közösséget vállalni törekvéseinkkel, az adomány gomb segítségével hosszútávon is támogathatod működésünket! Köszönjük!
Megszakítás